DTU Veterinærinstituttet har påvist rævens dværgbændelorm i en ræv fra Utoft ved Grindsted, hvilket er cirka 100 kilometer fra det område nær Højer i Sønderjylland, hvor sygdommen er blevet påvist i syv ræve siden overvågningsprogrammet begyndte i september 2011.
På baggrund af denne spredning formoder Fødevarestyrelsen, at sygdommen er mere udbredt end først antaget, og finder det derfor nødvendigt at udvide de nuværende anbefalinger på området, da sygdommen kan smitte til mennesker.
De hunde der specielt er i risikogruppen er hunde og specielt jagthunde der ofte er i naturen og hunde der er ivrige muse- og rottejægere. Smitten til hunde sker hvis hunde spiser mus eller rotter der er mellemværter for rævens dværgbændelorm. Smitten til mennesker sker via kontakt til ræve og disses ekskrementer eller kontakt til smittede hunde. Risikoen for smitte til mennesker fra hund er større jo tættere kontakt man har til hunden (fx hunden i sengen)
Behandlingsintervallet på 4 uger er valgt fordi evt. smitte til hunden er 4 uger om at udvikle sig i hunden. Dvs. hvis der behandles hver 4. uge vil det i praksis ikke være muligt for smitten at udvikle sig.
Det er vigtig at sige at hunden ikke bliver syg, hvis den smittes med rævens dværgbændelorm.
Hvis man finder en død ræv vil det være en god ide at få den undersøgt for forekomst af rævens dværgbændelorm. Se hvordan du skal gøre her: http://www.vildtsundhed.dk/Doedfundet_vildt/Vejledning_ved_indsendelse_af_faldvildt.aspx
Link til hele meddelelsen fra Fødevarestyrelsen: http://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/25_PDF_word_filer til download/05kontor/Nyhedsbrev til dyrl%C3%A6ger/Anbefalinger_E_multiloc_11_02_2014.pdf
© 2024 Han Herred Dyrlægerne – Designet af Aveo web&marketing