Aktivering af hund

Indlæring af en øvelse

Dette er ment som en kort guide til hvordan man kan få en velfungerende hvalp.
Når man indlærer øvelser med en hvalp er det vigtigt at man gør det i et tempo hvor hvalpen kan være med.

F.eks. indlæring af dæk:

Man tager en godbid beder hunden om sit, derefter fører man godbidden ned og hen af jorden, i håb om at hunden følger den. Hvis hunden er dårlig til dæk, vil den måske kun bøje forbenene en smule, her er det vigtigt at man roser hunden for forsøget.

Da hunden ikke forstår hele øvelsen endnu, forstår den heller ikke at den gør noget galt.
Det vigtige er altså at dele øvelsen op i små dele, så hunden nemmere forstår hele øvelsen til sidst.

Aktivering

Aktivering betyder at man får brugt hundens hjerne til noget, så den bliver stimuleret og afslappet.
F.eks. vil ting hvor hunden leger med pind eller bold ikke betegnes som aktivering, da hunden ofte bliver ophidset/stresset af at jage ”byttet”.

Derimod er aktivering rolige øvelser hvor hunden bruger sin hovedet til løse små opgaver, f.eks.:

  • Putte godbid i bøtter med låg, man starter med at lægge låget løst, således at det er nemt for hvalpen at komme til godbidden. Efterhånden kan man så sætte låget bedre og bedre fast.
  • Tæppe, man tager et tæppe og gemmer godbidder i, først ligger man bare godbidden under tæppet, man øger sværhedsgrad ved at rulle tæppet sammen, binde knuder eller lignende. Husk at øge sværhedsgraden langsomt.
  • Plastikkopper, man sætter først godbidder under kopper på jorden, derefter kan man begynde at stable kopperne og sætte dem bedre og bedre sammen for at øge sværhedsgraden.

Udendørs, kan man f.eks. lave følgende:

  • Brug træstammer og lignende til at lære hunden at balancere på, sørg for at sikre at hunden ikke risikerer at falde ned.
  • Spred godbidder ud på jorden, som hunden kan snuse sig frem til, start nemt på fladt underlag.
  • Lav spor, sørg for at lave lette spor i starten, ingen skarpe sving samt korte afstande. Man kan f.eks bruge tun i nylonstrømpe til at trække spor med.

Derudover findes der også masser af aktiveringslegetøj, nogle af mine favoritter er: 

  • Hundepyramiden er god fordi den er svær at ødelægge og hunden kan ikke løbe rundt efter den og bliver derfor ikke hidset op, det er faktisk en avanceret foderbold. 
  • Buster Fun Bones er også en avanceret foderbold, men den er noget sværere at finde ud af end hundepyramiden, da hunden skal have fat om benet og ryste fodret ud. Men for de hunde der er hurtige og dygtige til at løse opgaver, er buster fun bone en god løsning.  
  • Buster cubes er endnu en foderbold, men den er nem for hundene at gå til og idet den er firkantet kan hunden ikke løbe efter den, og derved hidse sig selv op.


Nina Ottosen laver en masse gode såkaldte hunde puslespil, der er mange timers underholdning i dem for hunden. Når man snakker aktivering er det kun fantasien der sætter grænser.

Fodring

Når man fodrer er det en god idé at lade hunden arbejde for maden, f.eks. ved at give maden i aktivitetslegetøj, eller smide foderet ud på græsplænen eller i et ”langhåret” tæppe.