Forfangenhed er en hyppig lidelse, særligt blandt ponyracer og islandske heste. Forfangenhed er en betændelsestilstand i hov-væggen. Den præcise årsag til forfangenhed er stadig ikke helt klarlagt.
Ofte ses forfangenhed dog efter hesten har haft tilgang til store mængder kulhydrater. Det kan f.eks være at hesten bliver lukket ud på det frodige forårsgræs som er meget kulhydrat-rigt. Det er derfor vigtig at hesten tilvænnes langsomt til græsset om foråret, og uanset hvad ikke får lov til at spise for store mængder frisk forårsgræs.
Forfangenhed kan også ses hvis hesten har forædt sig i korn, typisk en hest der er sluppet fri og har fundet vej til foderrummet. Endelig kan forfangenhed ses hos heste der lider af andre sygdomme. Det er ikke usædvanligt at en hest der f.eks har kolik eller en tilbageholdt efterbyrd efterfølgende udvikler forfangenhed.
Når hesten er forfangen har den utrolig ondt i hovene. Lidelsen ses typisk på enten begge forben eller begge bagben. Hesten vil forsøge at flytte vægten fra de ben den har ondt i. Nogle gange tripper hesten meget urolig fra ben til ben, andre gange står den helt stille, og vil nødig flytte sig. hovene er desuden varmere end de plejer at være.
Forfanghed er en alvorlig lidelse der kan medføre drejning af hovbenet, hvilket medfører at hesten bliver kronisk halt og ikke kan rides eller evt. skal aflives. Behandles forfangenhed i ret tid kan hesten dog blive helt rask igen.